Litt om grafikk

Grafikk gal dame sommerfugl-3

Jeg trykker fargerike bilder på papir. Det er en omstendelig og tidkrevende prosess. Først pusser jeg kopperplaten og sliper kantene. Så påfører jeg hardgrunn med pensel. Når grunnen er tørr, kan tegningen risses ned i denne slik at metallet blir liggende udekket. Platen legges så i et syrebad for at linjene skal etses inn i metallet. Ofte må den etses i flere omganger mens jeg avdekker noe av motivet  eller dekker over deler av det. Så blir platen rengjort og akvatintet. Etter dette er den klar for en ny runde i jernklorid. Kanskje må jeg risse inn noen flere detaljer, så det kan ta mange dager før platen er klar for trykking.

Når jeg er fornøyd med trykkplaten, så må den settes inn med farge. Jeg bruker en metode som kalles “Inking á la poupee”. Jeg legger alle fargene på samtidig. Det er en møysommelig prosess, men det passer mine bilder. Etter at fargene er smurt godt ned i alle linjer og groper, så blir fargene fjernet fra overflaten .

Nå er den klar for trykking i grafikkpressen min. Fuktig papir legges over kopperplaten som så blir presset ned under høyt trykk. Nå har jeg laget ett trykk, og platen blir rengjort og er klar for ny innfarging. Hvert trykk er et originalt trykk og alle trykkene blir signerte og nummererte. Etter oppgitt opplag blir platen ødelagt. De ferdige trykkene blir lagt i press og tørket før de er klare for innramming.